Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2012 14:39 - Чудесно създадената ни здравноосигурителна система.
Автор: niks83 Категория: Други   
Прочетен: 906 Коментари: 0 Гласове:
0



Така. За никой не е тайна, че ако нямаш пари да си платиш ,когато ти се наложи да ходиш по лекари, могат да те оставят да си отидеш пред вратата им , без никой да те погледне. Няма значение в случая, че ти си прилежно осигуряван/а ученик, работник, пенсионер (те горките си патят най-много, защото от едно време са свикнали, че ако нещо ги боли, отиваме при чичко Доктор разбираш ли, и там ще ни излекуват на всяка цена). Но да не излизаме от темата,единици са лекарите, които биха ти обърнали нужното внимание , подчертавам НУЖНОТО внимание когато си с обикновено направление и плащаш 2,40 , вместо  да речем 24,00 лв само за прегледа.Поне в града в който аз живея е така. Славата на нашите лекари се носи надалеч надалеч, чак до другия край на България.. за жалост, не е добра слава, даже такава, че когато приятеля ми, който е астматик отиде в София, защото тук го прехвърляха като топка от едни ръце в други и никой не постави окончателна диагноза, нито лечение, лекаря там хвърли един поглед на изследванията (ЕКГ-та, кръвни картини, епикризи и т.н.) правени тук, скъса ги и каза - започваме наново.
Значи, аз мога доста да обеснявам и да разказвам за опита ми с тукашните лекари, за мизерията, кято цари в болничните заведения, за това, как с един термометър се мери температурата на едно цяло отделение без дори да се дезинфекцира след като пациента го е използвал (защото няма друг), за това как в спешния център дезинфектантите и другите им лекарства стоят в бурканчета от лютеница, как за линейка се чака 40 мин. при условие, че поликлиниката се намира на 3 мин, път пеш от дома ти и как при запитване защо се бави ни се обясни, че за 500-хиляден град като Бургас има едва 5 действащи линейки, и това са само малка, ама малка част от меко казано абсурдите в нашата мила страна България. Да не забравя и как нямаше санитари да ми помогнат да заведа майка ми до стаята на ехографа, когато получи вътрешен кръвоизлив и беше спешен случай,а бутах сама носилката по етажите, докато долу няколко човека се размотаваха с ръце в джобовете и си лафеха. Не един или два пъти съм правила скандали за да ни обърнат внимание, а защо трябва да е така?
Закостенялата ни здравна система се нуждае от сериозно, ама сериозно разтърсване, из основи.И все пак има една много вярна приказка - гарван гарвану око не вади. Колко са лекарите, които биха свидетелствали срещу свой колега за проявена лекарска небрежност? Правилен отговор- николко, освен ако закона не ги задължи и вече няма накъде. Опитайте се да потърсите второ компетентно мнение на лекар, който да каже, че предшественика му ви е поставил грешна диагноза и да е готов да потвърди това в съда, и ще се сблъскате със стена, толкова дебела, че доста труд и усилия ще ви коства докато я разбиете.
Не слагам всички медици под общ знаменател, факт е, че все ще има малко, но кадърни лекари в този град, жалкото е, че заради своите "компетентни" колеги на тях не им се отдава значимото, а много хора със здравословни проблеми отиват да се лекуват извън Бургас.
Те така, мила родна Българийо, грижи се за своите чада, така както го правиш, а ние ще търсим късмета си навън. Където няма значение от коя социална прослойка си, дали си по здравна каса или не, и дали имаш излишни 50-100 лв. гарантиращи здравето ти. Навсякъде си плащаш,никой и не очаква да е безплатно всичко, но отношението, отношението скъпи лекари е нещо, което не можеш да научиш в нито една медицинска академия, това или го имаш в себе си, или не. Ако не ви се работи тази професия напуснете. Може пък на ваше място да дойде някой, който наистина има желание да помогне на хората.



Гласувай:
0




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: niks83
Категория: Други
Прочетен: 8592
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031